vineri, 10 ianuarie 2020

Iata ce trebuie sa stii despre operatia deviatiei de sept


In ultima perioada din ce in ce mai multe persoane apeleaza la operatia pentru deviatia de sept din diferite motive desi nu este nevoie de interventie chirurgicala, si din aceasta cauza exista numeroase mituri despre deviatia de sept.

Pentru a ne da seama cand si de ce este necesara o interventie chirurgicala este recomandat ca inainte de toate sa intelegem ce este deviatia de sept.

Asadar, conform DoctorMit, deviatia de sept este o afectiune in care septul nazal reprezentat de osul care imparte cavitatea nazala in doua, este deplasat spre stanga sau spre dreapta, acest lucru ducand la ingreunarea respiratiei.

Cei mai multi dintre noi prezentam deformarii ale osului septal dar fara a avea nici un fel de simptome, si din acest motiv, multi dintre noi nu stim ca suferim de deviatie de sept.
Unii dintre noi ne nastem cu aceasta deviatie de sept, pe cand, ceilalti o putem dezvolta ca urmare a unei leziuni sau a unor traumatisme la nivelul nasului, cel mai frecvent in urma practicarii unui sport.

Un alt factor natural care poate afecta structurile nazale si care poate agrava deviatia de sept este procesul de imbatranire. De altfel, rinitele sau rinosinuzitele pot accentua ingustara unui pasaj nazal dintr-o deviatie de sept, rezultand astfel, obstructia nazala.

In continuarea acestui articol, Bogdan Ivanescu ne prezinta care sunt simptomele unei deviatii de sept:
-        obstructia uneia sau a ambelor nari care poate duce la o respiratie dificila pe nas si astfel devine mai evident in cazul unei raceli, infectii a tractului respirator superior sau a unei alergii;
-        sangerarile nazale, deoarece suprafata septului nazal poate deveni uscata;
-        durerile faciale, o deviatie de sept severa poate afecta peretele nazal interior;
-        respiratie zgomotoasa in timpul somnului;
-        preferinta pentru dormit pe o anumita parte astfel incat persoana sa poate sa-si optimizeze respiratia pe nas pe durata noptii.

Deviatia de sept la fel ca orice alta afectiune si poate prezenta complicatii in cazul in care nu se intervine la timp pentru corectarea acesteia. Afectiunea poate provoca obstructie nazala care va duce la uscarea mucoasei bucale si mutarea respiratiei pe gura. Alte complicatii sunt senzatia de presiune in pasajele nazale si perturbarea somnului din cauza neplacerilor provocate de incapacitatea de a inspira si expira confortabil pe nas in timpul noptii.

In ceea ce priveste tratamentul deviatiei de sept, pentru inceput, medicul poate prescrie decongestionante nazale, antihistaminice sau spray-uri nazale cu corticosteroizi.

Toate acestea insa nu vor corecta deviatia de sept, ci doar o vor ameliora. Pentru corectarea deviatiei de sept va fi nevoie de o interventie chirurgicala care se numeste septoplastie si in timpul careia, septul nazal este indreptat si repozitionat in centrul nasului.

Alte informatii despre subiect puteti descoperi din urmatorul videoclip DoctorMIT:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu